Litere, cifre, coduri… ce inseamna diagnosticul tau?

Atunci cand te doare ceva, mergi la medic, el pune cap la cap informatiile, iti mai da sa faci si ceva analize apoi gata, ai o reteta pentru tratament care, cel putin teoretic functioneaza, si gata! Esti pe drumul vindecarii.  

Ei bine, daca ai ghinionul ca medicul sa iti spuna “aveti cancer”, un lung drum incepe. Viata ta incepe sa fie definite prin litere, cifre, coduri. Nimic nu e garantat, diagnosticul se completeaza pe parcurs.

Pentru ca m-am trezit ratacita intr-un amalgam de informatii, am simtit nevoia sa le pun intr-o oarecare ordine pentru ca logica sa le cuprinda, asa cum eu le-am inteles.

Le impartasesc cu voi oameni dragi care impartasiti aceeasi suferinta, cu rezerva ca acestea sunt informatii asa cum le-am inteles si sintetizat eu, fara pretentia ca tin locul opiniilor avizate ale medicilor. Daca macar uneia/ unuia dintre voi aceste informatii va sunt de folos, suferinta mea capata un sens suplimentar!

Diferentierea tumorii maligne se face dupa mai multe criterii si in functie de acestea se stabilesc conduita terapeutica si  tipul tratamentului.

In cazul cancerului de san, o tumora maligna se diferentiaza dupa urmatoarele criterii:

A.   Stadialitate (TNM).

Stadiul bolii se determina pe baza a 3 coordonate: T, N si M.

Scoringul de determinare a stadiului va fi de forma TxNyMz, in care:

x are valori de la 1 la 4

y si z au valori de la 0 la 1

1. T este dat de dimensiunea tumorii. T se determina initial prin mamografie, examen echografic, palpare. Dimensiunea acesteia se va confirma prin tomografie (CT).

T1: tumora are o dimensiune mai mica sau egala cu 2

T2: tumora are intre 2 si 5 cm

T3: tumora este mai mare de 5 cm dar nu s-a extins

T4: tumora are orice dimensiune dar este extinsa la nivelul pielii sau in cavitatea toracica

2. este dat de cuprinderea nodulilor. Se determina prin examinare (palpare), echografie, mamografie.

N0: ganglionii limfatici nu sunt afectati de cancer

N1: cancerul este extins la nivelul ganglionilor limfatici

3. M este codificarea pentru prezenta metastazelor. Acesta se determina prin analiza HP a tumorii extirpate prin operatie.

Medicul va hotara daca este nevoie sa se efectueze o tomografie insotita de scitingrama osoasa sau nu. Acestea vor evidential daca mai exista alte tumori in organism, ajutand sa se stabileasca valoarea lui M.

Daca medicul considera necesare aceste investigatii suplimentare, va fac aceeasi recomandare pe care mi-au facut-o medicii din “echipa” mea: mergeti la Debrecen pentru PET-CT. Pagina este in limba maghiara dar daca le dati un mail sau un telefon, au oameni vorbitori de limba romana, extraordinar de draguti si intelegatori cu situatia voastra.

B.    Tipul de cancer.

Se determina in functie de zona in care se dezvolta.

1.    Ductal. Acesta se dezvolta la nivelul ductelor (tuburile prin care comunica lobii, lobulii si bulbii care alcatuiesc glanda mamara).

2.    Lobular. Acesta se dezvolta la nivelul lobilor.

Tipul se determina prin analiza HP (histopatologica) a tesutului prelevat prin biopsie.

C.    Grad histopatologic (G).

Acesta se apreciaza pe baza aspectului tumorii, in functie de asemanarea cu o celula normala. Se apreciaza existenta a 5 grade tumorale:

1.    Gx. In acest caz nu poate fi determinat gradul

2.    G1 (bine diferentiat). Tumorile cu G1 au aspect de celula normala, regulata. Acestea sunt cel mai putin agresive, se dezvolta si se multiplica cu greutate.

3.    G2 (moderat diferentiat)

4.    G3 (slab diferentiat) si G4 (nediferentiat) au aspect complet diferit de celulele normale (sunt neregulate) si se dezvolta si raspandesc cu rapiditate.

Gradul tumorii se determina prin examinare IHC (imunohistochimica)a tesutului prelevat prin biopsie.

In functie de parametrii de mai sus se poate stabili stadiul.

STADIU T N M
0 “pre-cancer”
1 T1 N0 M0
2 T1
T2
T3
N1
N0 sau N1
N0
M0
M0
M0
3 T1,2,3, 4
T3
T4
N1
N0 sau N1
N0
M0
M0
M0
4 T oricare N oricare M1

Valorile stabilite initial prin analiza HP si IHC a biopsiei, pot fi ajustate ulterior prin analiza tesutului extirpat prin operatie. Evident exista multe nuante care pot fi discutate doar cu medicii (chirurg si oncolog). Acestea sunt doar liniile generale.

 D.   Sursa de alimentare a cresterii tumorii (statusul receptorilor).

Aceasta se determina prin examinare IHC (imunohistochimica)a tesutului prelevat prin biopsie.

1.    In majoritatea cazurilor, tumora are receptori hormonali, ceea ce inseamna ca isi alimenteaza cresterea din hormoni (estrogen sau progesteron). Aceste cazuri au un prognostic de vindecare foarte bun, tratamentul clasic fiind dublat cu tratament hormonal (suprimare hormonala cu medicamente din clasa Tamoxifen) care opreste cresterea tumorii.  

In acest caz, rezultatul analizei IHC va preciza ER+ sau PgR+.  In functie de numarul de receptori hormonali, se diferentiaza mai multe niveluri, de la 0 (fara receptori hormonali) pana la 3 (numar mare).

2.    In cca 25% din cazuri, in tumora este prezenta protein de crestere Her2 (se mai poate scrie HER2neu sau erbB2). In acest caz evolutia cancerului este mai rapida, mai agresiva. Insa a fost dezvoltat un medicament care inhiba tintit aceasta proteina astfel incat cresterea tumorii sa fie oprita. De aceea, in aceste cazuri, se dubleaza tratamentul clasic (citostatice) cu Herceptin.

Daca analiza IHC evidentiaza prezenta Her2, rezultatul va cuprinde si scorul acestuia care poate fi: 0, +1, +2 sau +3. Daca scorul acordat este +2 solicitati o a doua analiza! Herceptin se administreaza pentru Her2 +3.

3.    Exista cazuri in care tumora nu are nici receptori hormonali si nu prezinta nici protein Her2. Acest tip de cancer se numeste triplu-negativ (clinical.cancer.research). In acest caz, tratamentul se bazeaza exclusiv pe citostatice si probabil va fi mai agresiv aplicat, in functie si de ceilalti parametri. Aceasta este desigur decizia echipei de medici, in principal a medicului oncolog.

In functie de detaliile diagnosticului, se calculeaza indicele prognostic Nottingham (NPI), care da sansele teoretice de prognoza favorabila.

NPI = T (in cm) x 0.2 + N + G

Scorul obtinut se incadreaza in urmatoarele prognosticuri:

a.    Favorabil, daca NPI < 3.4

b.    Intermediar, daca NPI este cuprins intre 3.4 si 5.4

c.     Defavorabil, daca NPI > 5.4

Eu am ales sa il ignor! Cred in sansa mea la ziua de maine, am ales sa cred in Dumnezeu, in dragostea sotului meu si a celor dragi, deci voi castiga lupta! Impart cu voi incrancenarea si bucuria de a trai!

Am scos aceste informatii din zeci de materiale lecturate si din intrebarile pe care le-am adresat medicilor.  Daca doriti sa parcurgeti si detalii, am mai retinut ca materiale utile si:

Cancerul de san

Staging and grading of breast cancer

Stadializarea TNM si clasificarea stadiala

General information about breast cancer

Locul chirurgiei conservatoare în cadrul tratamentului oncologic complex al cancerului de san

Breast Cancer Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *